Patient viden: I denne artikel kan du læse om behandling ved rygsammenfald og hoftebrud.

Title tag: 
Rygsammenfald | hoftebrud | behandling | operation af hoftebrud |operation af rygsammenfald

Rygsammenfald

Rygsammenfald kan ikke behandles med gips, stræk, indsættelse af metaldele eller proteser, som ved hofte- eller underarmsbrud. I stedet er det nødvendigt at holde bruddet i ro ved hjælp af sengeleje eller forsigtig genoptræning.

Når smerterne aftager, kan man være gradvist mere og mere aktiv. Hele tiden er det dog vigtigt at respektere eventuelle rygsmerter, og ofte vil hvile i liggende stilling være nødvendig flere gange om dagen i mange uger.

Hoftebrud

Der er forskellige behandlingsprincipper alt efter, hvor bruddet er placeret på knoglen. Nogle hoftebrud fastholdes med metal- søm, skruer eller skinner, og andre brud kræver indsættelse af proteser.

Når du udskrives, sender hospitalet besked til din praktiserende læge, som vil være opmærksom på, om hospitalet har undersøgt dig for osteoporose i forbindelse med dit brud.

Efter operationen

Straks efter at du er blevet opereret, vil hospitalets fysioterapeut sætte dig igang med gangøvelser. Mange undersøgelser har nemlig vist, at det er vigtigt hurtigt at komme igang med at gå igen. Øvelserne og genoptræningen vil ofte forløbe over flere måneder på hospitalet, og senere hen er det en god ide at fortsætte med øvelser derhjemme.

Læs mere om du bevæger dig hensigtsmæssigt.

Legacy ids: 
498