Patient viden: For at lægen kan stille diagnosen knogleskørhed, skal du undersøges for symptomer, lavenergibrud og få foretaget en knogleskanning og evt. blodprøver. 

Title tag: 
undersøges for knogleskørhed | diagnosen knogleskørhed |

Diagnosen

Diagnosen osteoporose kan stilles ved en knogleskanning. Da sygdommen ikke giver symptomer, før evt. knoglebrud, får mange patienter imidlertid først stillet diagnosen, når der er opstået knoglebrud.

Undersøgelsesforløbet

Et undersøgelsesforløb for osteoporose omfatter som regel flere af disse trin:

Symptomer

Lægen eller patient kan være blevet opmærksom på, at patienten har symptomer på knogleskørhed. Fx kan patienten have opdaget, at hun har mistet legemshøjde og ikke længere kan nå ting i skabene, som hun tidligere har kunnet nå. Dette kan være tegn på, at ryghvirvlerne i rygsøjlen er faldet sammen. Læs mere.

Samtale

Lægen kan i forbindelse med en samtale med patienten finde ud af, om patienten er risiko for at udvikle knogleskørhed. Har patienten en eller flere risikofaktorer for at udvikle knogleskørhed, vil lægen typisk vælge at henvise patienten til knogleskanning. Hvis der er mistanke om, at patienten har brud på rygsøjlen, vil lægen derforuden oftest henvise patienten til røntgenundersøgelse af ryggen. Læs mere.

Knogleskanning

Ved hjælp af en knogleskanning kan man måle knoglemassen i forskellige dele af skelettet. Herved kan man afgøre, om patientens knoglemasse er nedsat i en sådan grad, at der er tale om knogleskørhed. En knogleskanning kan derved fortælle om risikoen for knoglebrud i fremtiden. Læs mere.

Lavenergibrud

Et lavenergibrud i en knogle kan være tegn på, at knoglerne har mistet så meget knoglevæv, at de er blevet "skøre". Lavenergibrud henviser til, at bruddet er opstået ved mindre påvirkninger, fx ved at tage fra med hånden ved et fald. Du kan selv være opmærksom på et sådant brud, og spørge lægen på skadestuen eller på sygehuset. Læs mere.

Blodprøver

Lavenergibrud i ryg eller hofte eller en nedsat kalkmængde knoglerne kan skyldes andre sygdomme, som kan føre til osteoporose. Det kaldes sekundær osteoporose, fordi knogleskørheden er opstået på baggrund af en anden sygdom. Har en patient fået diagnosticeret knogleskørhed, vil lægen ofte tage en række blodprøver for at udelukke, at andre sygdomme kan være skyld i knogleskørheden. Læs mere

Undersøgelsesforløb for osteoporose

Legacy ids: 
207